torsdag 24 januari 2013

Utdrag ur Anna Söftings blogg på golf.se

Så här skriver Anna Joelsson Söfting i sin blogg på golf.se

Jag tycker att hon har en poäng i det mesta hon bloggar om. Följ henne gärna.


Publicerar hennes senaste inlägg.


Mvh


Filip



Det kan ju klubben betala?


Det finns en sak som vi som är anställda på golfklubbar totalt har misslyckats med. En mycket viktig sak som vi inte lyckats få alla att förstå. Jag är inget undantag, detta är också mitt misslyckande och ju längre tiden går desto svårare blir det att reparera det. Det handlar om något så enkelt som att vi inte lyckats få ut budskapet om vad ”klubben” är för något.


Ganska ofta får man som klubbchef höra kommentaren: ”Det kan väl klubben betala?” Det är till 90 procent medlemmar som säger detta. Ofta är det ingen fråga egentligen utan mest att man förutsätter att det är självklart att ”klubben betalar”. 

Det kan handla om en spelskicklig junior som anser det självklart att hon/han inte ska betala bollarna på drivingrangen, lunch eller glass vid tävling, eftersom hon/han är ju en skicklig golfare och därför anser sig representera och göra reklam för sin klubb.

Det kan röra sig om ideella ledare som har möten och anser att om man arbetar gratis för klubben så kan väl klubben åtminstone bjuda på fika eller lunch.

Det kan vara medlemmar som tycker att, eftersom de spelade så lite golf förra året så borde de kompenseras med en greenfeebiljett eller två som de kan ge till sina vänner.

Det kan även röra sig om anställda som anser att, eftersom de alltid arbetar över utan ersättning så kan de i alla fall få en gratis fika på fredag.

Ganska vanligt är medlemmen vars företag la en företagsgolf på klubben anser att denne borde få en lägre personlig årsavgift. Ja, det kan egentligen vara vad som helst, och inget låter helt orimligt egentligen.

Det kan till och med vara gäster som åker fast på bar gärning i greenfeekontroller; de kan då säga att de anser att klubben kan bjuda på detta för de har spelat och betalat här så många gånger så det är inte mer än rätt! 

Rätt? Tänk om man skulle göra så hemma i affären, ta med sig lite varor då och då utan att betala för att man minsann handlar där så ofta…

Det är heller inte ovanligt att medlemmar bjuder med sina kompisar och säger till dem att de inte behöver betala för klubben har så sällan greenfeekontroller. Sedan när de blir ertappade så säger medlemmen att hon/han bara ville visa banan för hans kompis kanske vill bli medlem här och då blir det ju en intäkt för klubben i framtiden och då är det ju en investering.

Investering? När jag går till mataffären snor jag inte med mig en västerbottenost i handväskan för att se om just den sorten är godare än hushållsosten jag brukar köpa, så att jag kanske ska köpa västerbottenost i fortsättningen…

Men vad är då klubben? När man ser hur golfklubbar är organiserade så är fortfarande majoriteten ideella föreningar. Då gäller stadgarna och dessa bygger till 99 procent på så kallade normalstadgar för golfklubb, och enligt dessa är klubben: 

§ SAMMANSÄTTNING
Golfklubben består av de fysiska personer som har upptagits i klubben som medlemmar.

Detta betyder att klubben inte är klubbhuset, inte de anställda, inte restaurangen, inte styrelsen och inte ens banan. Det betyder helt enkelt att ”klubben” är ”medlemmarna”.

Så när man säger: ”Det kan väl klubben bjuda på”, menar man alltså att det kan väl medlemmar bjuda på!

Det finns inga gratismiddagar…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar