onsdag 26 juni 2013

Våga prova nya spelformer

När jag spelar med amatörer runt om i Sverige slås jag av hur viktigt och hur mycket golf betyder för många. Varje slag ska räknas och det är oerhört viktigt med poäng hit och poäng dit. Jag frågar mig alltid varför det är så. Vissa vill bli bättre och då är det av intresse att föra bok så handicapet kan sänkas vid en bra rond. Men för det stora flertalet tror jag golf skulle bli mycket roligare om man struntade i att jaga varje slag för att få så få slag eller så många poäng som möjligt.

Jag tror att fler skulle må väldigt bra av att spela mera match. Match inte bara uppmuntrar till risktagande som gör att man lättare förstår sina egna begränsningar. Dessutom får spelarna en större förståelse för strategi som man sedan kan utnjyttja i andra spelformer. 

Man kan dessutom spela match med flera spelare. Köpenhamnare är en mycket bra spelform och något som jag spelade mycket med mina kompisar när jag växte upp. Vi spelade oftare Köpenhamnare än endast poängbogey. Det var alltid något sorts spelform på gång.  I korthet spelar man match mot flera samtidigt och ett antal poäng, säg 3 eller nått som man anser passande. Vinnaren får 2 p och tvåan för 1 p. Lätt att räkna och hålla reda på. Kan bli ganska tuffa matcher och en hel del psykningar. Det var andan på andra halvan av 1990-talet, där jag växte upp.

På min klubb fanns många ärade äldre herrar och damer som varit med länge i golfen och som jag idag ser som själva urtypen för svenska golfare. För en tid sedan stötte jag på en av dessa igen och inte mycket hade hänt. Lika stilrent klädd, den lilla bärbagen på axel med sitt halvset. Golf är inte viktigt, det är fritidssysselsättning som vi ska vara rädda om. Det hade den här mannen förstått för länge sedan. Jag kommer ihåg en gång när jag råkade klämma ur mig några mindre väl valda ord. Orden kommer jag inte ihåg men däremot den efterföljande uppläxningen.

Spela golf för att det är roligt, inte för att jaga poäng. Ligger bollen dåligt, rätta till den. Släng ut den på fairway igen om det blir roligare. Dock ska påpekas om man ska spela handicap grundande ronder måste reglerna givetvis  följas. 

Min favoritgolf spelar jag gärna själv på sena kvällar där jag slår många bollar från olika lägen. Leker golf från olika lägen och har roligt. Eftersom jag är tävlingsmänniska tycker jag också det är skoj att försöka göra ett så lågt resultat som möjligt men det allra roligaste är att "leka" golf utan några krav. 

Peter Barås