måndag 28 januari 2013

Är röd och gul tee förlegat?

Vad tycker ni? Skulle de vara enklare som kille att stiga fram ett tee om teet hette ex 48 istället för röd tee? Tror att de skulle utveckla många golfares spel. Göra det roligare och kanske tom göra att nån som funderar på att sluta fortsätter. Vad tror ni? Kommentera gärna här under!

Filip

lördag 26 januari 2013

Logen tar form

Idag drog Staffan Barås in datakabel så vi kan få uppkoppling i simulatorn samt wifi i hela logen. Riktigt bra om man i en senare fas ska ha konferens el dylikt där uppe. Även för alla som kommer att vara där och träna. På tisdag kommer elektrikern och börjar det arbetet. En ny el central ska sättas upp och all el ska dras. I fredags var Rune Hed på plats och förberedde uppsättningen av presenningen som ska vara skydd och bollmottagare i slagrummet. Rune sponsrar med den. Tack för det!! Det kommer att bli ännu bättre än vad jag trodde från början detta!! Ja det var allt för nu.

Golf året runt!!

Filip

torsdag 24 januari 2013

Torrey Pines

Sitter och kollar på pga touren på tv. Denna vecka spelar de på Torrey Pines, strax norr om san diego. Jag pluggade där i 2 1/2 år. Fantastisk stad, och Torrey är en fantastisk bana. Johan Rydström kommenterar och alldeles nyss sa han att banan är kommunal. Detta är ganska unikt i USA och man kan säga att banan är i vår vokabulär en pay and play bana. I USA finns nämligen inte grönt kort. En pay and play bana där man bara för några år sedan arrangerade US Open. Häftigt. Jag var under de åren skriven i sandiego och betalade 27 dollar för en runda. Då var man dock tvungen att få en starttid från 06.30 till 07.30 men det tog man så gärna när man fick spela banan för ca 200kr

Filip

Idrottskommitten behöver förstärkning

Vi behöver bli fler i Idrottskommitten. Kommittens uppgift är att ansvara för träning och spelutveckling på klubben. Nytt för i år är att vi tar ett bredare grepp kring seniorerna.

Hör av dig till Peter Barås, 0708 584061, peter@pbagolf.se.

Utdrag ur Anna Söftings blogg på golf.se

Så här skriver Anna Joelsson Söfting i sin blogg på golf.se

Jag tycker att hon har en poäng i det mesta hon bloggar om. Följ henne gärna.


Publicerar hennes senaste inlägg.


Mvh


Filip



Det kan ju klubben betala?


Det finns en sak som vi som är anställda på golfklubbar totalt har misslyckats med. En mycket viktig sak som vi inte lyckats få alla att förstå. Jag är inget undantag, detta är också mitt misslyckande och ju längre tiden går desto svårare blir det att reparera det. Det handlar om något så enkelt som att vi inte lyckats få ut budskapet om vad ”klubben” är för något.


Ganska ofta får man som klubbchef höra kommentaren: ”Det kan väl klubben betala?” Det är till 90 procent medlemmar som säger detta. Ofta är det ingen fråga egentligen utan mest att man förutsätter att det är självklart att ”klubben betalar”. 

Det kan handla om en spelskicklig junior som anser det självklart att hon/han inte ska betala bollarna på drivingrangen, lunch eller glass vid tävling, eftersom hon/han är ju en skicklig golfare och därför anser sig representera och göra reklam för sin klubb.

Det kan röra sig om ideella ledare som har möten och anser att om man arbetar gratis för klubben så kan väl klubben åtminstone bjuda på fika eller lunch.

Det kan vara medlemmar som tycker att, eftersom de spelade så lite golf förra året så borde de kompenseras med en greenfeebiljett eller två som de kan ge till sina vänner.

Det kan även röra sig om anställda som anser att, eftersom de alltid arbetar över utan ersättning så kan de i alla fall få en gratis fika på fredag.

Ganska vanligt är medlemmen vars företag la en företagsgolf på klubben anser att denne borde få en lägre personlig årsavgift. Ja, det kan egentligen vara vad som helst, och inget låter helt orimligt egentligen.

Det kan till och med vara gäster som åker fast på bar gärning i greenfeekontroller; de kan då säga att de anser att klubben kan bjuda på detta för de har spelat och betalat här så många gånger så det är inte mer än rätt! 

Rätt? Tänk om man skulle göra så hemma i affären, ta med sig lite varor då och då utan att betala för att man minsann handlar där så ofta…

Det är heller inte ovanligt att medlemmar bjuder med sina kompisar och säger till dem att de inte behöver betala för klubben har så sällan greenfeekontroller. Sedan när de blir ertappade så säger medlemmen att hon/han bara ville visa banan för hans kompis kanske vill bli medlem här och då blir det ju en intäkt för klubben i framtiden och då är det ju en investering.

Investering? När jag går till mataffären snor jag inte med mig en västerbottenost i handväskan för att se om just den sorten är godare än hushållsosten jag brukar köpa, så att jag kanske ska köpa västerbottenost i fortsättningen…

Men vad är då klubben? När man ser hur golfklubbar är organiserade så är fortfarande majoriteten ideella föreningar. Då gäller stadgarna och dessa bygger till 99 procent på så kallade normalstadgar för golfklubb, och enligt dessa är klubben: 

§ SAMMANSÄTTNING
Golfklubben består av de fysiska personer som har upptagits i klubben som medlemmar.

Detta betyder att klubben inte är klubbhuset, inte de anställda, inte restaurangen, inte styrelsen och inte ens banan. Det betyder helt enkelt att ”klubben” är ”medlemmarna”.

Så när man säger: ”Det kan väl klubben bjuda på”, menar man alltså att det kan väl medlemmar bjuda på!

Det finns inga gratismiddagar…

tisdag 22 januari 2013

Premiär för GGA i simulatorn

Idag premiärade GGA i simulatorn. Kul med folk och rörelse hela dagen på klubben. 12 timmar höll de på 08.00-20.00, häftigt!!

Nu hoppas vi snart komma igång med simulatorn för alla på "heltid". Vi ska bara prissätta nivåerna klart och få till elen så att de blir "riktigt" klart när vi kör igång. Det ska vara väldigt förmånligt att spela i simulatorn som medlem i Hudiksvalls GK

Det tycker vi är viktigt!!

Golf året runt på vår golfklubb!

Filip

måndag 21 januari 2013

Specialarbetet

Har jag skrivit om förut. Nu är det presenterat inför kursledning och klasskamrater. Vi är nöjda med vad vi åstadkommit och de svar vi fått fram. Väldigt kortdraget så är slutsatsen att det är väldigt prisvärt att spela golf i sverige idag. Kanske har vi den billigaste greenfeen i Europa!? Och även generellt sett en väldigt låg medlemsavgift också jämfört med andra länder. Nu är de inte just de punkterna vi har tittat på utan vi har presenterat vad som hänt med greenfee, lektioner, nybörjarkurser samt rangebollar sedan 1995. Det har varit en kul resa. Jag hoppas kunna publicera det på vår hemsida inom kort. Ha det!

Filip

söndag 20 januari 2013

Skidor

Väldigt vackert väder ute idag. Passa på att komma i form inför den stundande golfsäsongen med att åka skidor. S-O har lagt ut spårkarta på hemsidan och den finns även på Facebook. Det är sju härliga km.

fredag 18 januari 2013

Håll koll på det senaste från PUMA och Cobra

Hittade en blogg idag från COBRA/Puma och den är helt klart läsvärd. Nu senast om att Jesper Parnevik börjar använda grejerna.

Cobra Tour Blog


“I’m thrilled to be part of the COBRA PUMA GOLF team; they’re not afraid to do things a little differently,” commented Jesper. “I’ve played COBRA and worn PUMA in the past; both brands provide top performing gear that shakes things up on the course. I’m so excited to have the new 2013 gear ready to go, and add my style to the line at the same time; COBRA PUMA GOLF is a great fit for me.”
Jesper’s new COBRA bag:
AMP CELLTM Pro Driver in Silver; MyFlyTM set to 7.5°
AMP CELL Pro Fairway (prototype) in Silver, MyFly set to 13°
AMP Forged Irons, 3-P
Trusty Rusty in Rust finish, 49° and 53°

onsdag 16 januari 2013

Årets tävlingssäsong börjar snart

Nästa vecka drar årets tävlingssäsong igång på klubben. Redan i januari!

GGA inleder tävlandet i simulatorn, antalet platser var begränsade och dem gick åt snabbt. Läs mer på GGA bloggen som finnas länkad här till höger.


söndag 13 januari 2013

Kommer du att ta en lektion 2013?

Ja jag hoppas verkligen att du kommer att göra det. Jag kan garantera att du blir en bättre golfspelare då, ja om du gör som jag säger vill säga :). Allt för många tenderar att vilja ha snabba fix när man ska ta en lektion. Så fungerar det ju sällan. Om man ska göra en förändring så tar det ju både till och engagemang. Man måste lägga ner egen träning för att nå dit man vill. Man kan inte ta en 50 minuters lektion och sedan sätta sig i bilen hem och på vägen tänka: Skönt, nu kan jag!

En tränarkollega till mig skrev på sin blogg för en tid sedan att ganska många (och jag håller med honom) säger så här på slutet av en lektion när man jobbat på något nytt i svingen:

Elev: Får jag prova den "gamla" svingen?
Tränaren: Jaha, ok!
Eleven: (Efter ett bra slag) Titta vad bra det går med den "gamla" svingen!!!
Tränaren: (Tänker) #¤&&!!!!!//##%%#¤ ;)

Ni kanske ser var jag vill komma med detta? Att förändring tar tid och jag som tränare kanske ser att ni måste ändra på något för att uppnå just ditt mål med din golf.

Och för att förtydliga mig så är jag ingen som förespråkar radikala sving ändringar om du inte själv vill göra detta!

Ta en lektion redan i vinter. Maila mig på filip@hudiksvallsgk.se eller ring på 070/273 72 72 så bokar vi en tid.

Då får du en roligare golfsommar

Mvh

Filip

onsdag 9 januari 2013

Ordning....

Hade en intressant föreläsning med Per-Arne Brostedt i dag på tränarutbildningen på Bosön. P-A har spelat en del i Sverige väldigt framgångsrikt på 80-talet. Lyckades inte fullt ut i europa men försöker nu sedan några år att spela i Europa på seniortouren efter en höftoperation.

P-A har koll, FULL KOLL på sitt spel. Han har statistik på allt, allt.

Det värsta med det hela är att de yngre spelarna som ska ut i Europa och norden inte har i närheten av den koll som P-A har på sitt spel. Han som är 55 år knäpper pojkarna på fingrarna så det sjunger om det.

Han delar upp sin golf i 7 delar.

1. Sätta bollen i spel
2. Transportslag
3. Inspel
4. Distanswedgar
5. Chip
6. Putt
7. Lobb/Bunker

Prio ordningen är följande:

1. Chip
2. Distanswedgar
3. Putt

Väldigt intressant och jag hoppas verkligen att jag kan dela med mig denna info till er på Hudiksvalls GK i framtiden, kanske en föreläsnings sväng i vinter igen. P-A hade också bjudit in Rickard Nilsson. Fys ansvarig på SOK. Snacka om att slå hål på en del myter. Väldigt intressant och trovärdigt. Hans budskap väldigt kortfattat: Sluta använda pilatesbollar, gummiband. Träna med fria vikter för att skapa balans i lyften. Kör få repetitioner och förhållandevis tungt till ditt max. Barn som tränar innan puberteten med fria vikter har mycket styrka att vinna! 

Ett annat citat som fastnat var: Köra plankan för bättre bålstabilitet? Nej det är fel! Stämmer inte alls!

Men det viktiga är vad du vill uppnå med din träning. Vill du bli starkare i just den maskinen du tränar i på gymmet eller vill du bli starkare i ditt leverne samt golfsving för att må bättre och spela bättre golf? Ja valet är ditt!!

Ha det!

Filip

måndag 7 januari 2013

Bästa missen

Något som är väldigt viktigt ibland professionella spelare är inte att slå spektakulära slag. Det viktiga för dem är att veta var missen hamnar. En bra spelare känner sin egen kapacitet och vet att ibland kommer det missar oavsett om man vill eller inte. Här har många mycket att lära. Många har sliceskruv i bollen men spelar på hoppet om ett rakt slag. Man siktar rakt på målet uan att ta hänsyn till sin naturliga miss. Allt som oftast hamnar man i problem beroende på för höga förväntningar. 

Kontentan är att lär dig spela med din naturliga skruv och överskatta inte din egen förmåga.