fredag 30 november 2012

Sammanlänkade

Snart är shopen sammanlänkad träningsutrymmet på logen. Sjölins Smide som för övrigt har sponsrat trappan till oss påbörjade monteringen idag och kommer att slutföra den imorgon. Och till helgen kommer värmepumpen som är sponsrad av TO Hemprodukter vara installerad. Det innebär att vi kommer få det varmt och skönt framöver i shopen och på logen. Slipper alltså jobba i dunjacka denna julrea vilket känns bra för mig och även för den som vill prova kläder till bra pris!! :-)

Filip

onsdag 28 november 2012

Mag och bröstputters

I länken under kan man läsa vad R&A beslutat angående mag och bröstputters. Undrar vad Adam Scott, Bernhard Langer, Vijay Singh, Calle Pettersson, Ernie Els, mfl mfl ska göra nu. Kan tänka mig att dessa spelare har en del att jobba med och tänka på under vinter uppehållet. För en sån som Calle P som spelat en lång putter i åratal måste detta vara en katastrof. Kan innebära missat tourkort i längden!!

http://www.golf.se/Spela/Utrustning/Nyheter/2012/11/KRONIKA-Fegt-besked-om-langputter/

Tips på blogg

En blogg som är väldigt aktiv samt är kul att läsa är GGA:s blogg. Allan Hed är det som ligger bakom den bloggen. Där skriver han om aktiviteter runt GGA samt andra intressant saker som händer inom golfen.

Klicka på länken nedan och läs hur aktiva dom är:
ggabloggen.blogspot.com

GGA betyder Gentlemens Golf Association

Mvh

Filip

tisdag 27 november 2012

Julrea och närmasthåltävling i simulatorn


JULREA SAMT TÄVLING I SIMULATORN       

Helgen den 8-9 december samt helgen 15-16 december kommer vi att ha julrea samtidigt som vi visar upp den nya simulatorn. Vi kommer att ha upp till 70% rea på det vi har kvar i shopen. Vi kommer att rea allt som finns i shopen så passa på att fynda under helgerna.
Det kommer att vara en närmast hål tävling i simulatorn under helgerna där man köper 3 bollar för 30kr. Man får naturligtvis köpa mer än så om man vill. Vinnaren kommer att få sin vinst i timmar i den nya simulatorn.

Lotteri på en kombinerad vagn och bag. Märket är pleasy golf och är som sagt en kombinerad vagn och bag. Passar utmärkt för dig som har skåp på logen eller för dig som reser mycket. 25 kr kostar lotterna för detta. Vinst presenteras efter den 16 dec.

Erbjudande på nybörjarkurs. Under dessa datum kommer du också kunna köpa ett presentkort på nybörjarkurs för 1695kr (ord 1995kr). Jag kommer att starta upp nybörjarkurser under vintern så man kan vara redo att börja spela direkt när banan öppnas. Sprid detta till era nära och kära så vi kan bli fler som spelar golf till sommaren. Det kan även kombineras med medlemserbjudandet på 600kr för medlemsavgift och de är fullvärdiga medlemmar 2013. Totalt 2295kr så får man nybörjarkurs samt medlemskap, vilken julklapp!!

Öppettiderna under helgen kommer att vara 10.00-15.00

Välkomna

lördag 24 november 2012

Även tränarn spelar golf

Det kan vara lätt att tro att tränarna bara ger lektioner. Det är naturligt, vår huvudsakliga uppgift är att ge lektioner och ge kunderna vilket är medlemmar och gäster service. Tränaren är ofta den naturliga spindeln i nätet. Det många inte vet om är hur omfattande tränarens värld egentligen är. På vintern går många utbildningar för att lära sig mer för att på så sätt ge ännu bättre service. En annan del är tävlingar. Dessa fungerar som mötesplatser där kollegor träffas; har roligt, utbyter erfarenheter och får en anledning att slipa på sitt eget spel. PGA arrangerar flera olika tävlingar, både på distrikts och nationell nivå. Personligen har jag spelat både Instruktörsmästerskapet och 4 - Ball Championship ett flertal gånger. Mycket roliga tävlingar som dessutom ger en möjlighet att fylla på med några kronor om spelet stämmer. Dessutom får De tre bästa i Instruktörsmästerskapet äran att mäta sig i europafinalen där de flesta andra PGAs från Europa gör upp i en lagtävling.

Årets final har precis avgjorts. Sverige rosade inte marknaden men hade nog i alla fall roligt av bilderna att döma. Kolla in resultatet här och kolla in Svenska PGA här eller här på facebook.

/Peter

Vinterstudion

Sitter och tittar vinterstudion på svt. Grymt bra sändning måste jag säga. Kunniga kommentatorer som berättar för oss i detalj. Härliga intervjuer med åkarna nära inpå racen. Man leker med tanken om golfstudion. Visst så sänds den mest intressanta touren, PGA Touren på nattetid för oss. Men tanken är härlig. Kanske Parnevik och PU Johansson i studion. Kanske Helen Alfredsson vid intervjumicken? Skulle man kunna sy ihop ett sådant koncept med kring arrangemang så skulle nog golfen lyfta snabbare!!

Ha det!!

onsdag 21 november 2012

Simulatorn är på plats

Nu är klubbens simulator på plats. Jag håller som bäst på att lära mig alla finesser i den. Efter några timmars testande så har jag börjat lära mig den ganska bra. En sak är dock klar, den ljuger INTE!! Teknologin är förstklassig och jag får all info jag behöver för att göra dig till en bättre golfare. Klubbhastighet, bollhastighet, horisontellt och vertikalt svingplan, spinn, höjd, smashfactor, carry och totallängd mm. Passa på att ta en lektion med mig i simulatorn i vinter och jag lovar att du kommer tycka golf är roligare. Ring 070-2737272 för att boka en lektion.

Filip

måndag 19 november 2012

Vad är grunder för dig?

Många pratar om GUBBS. Grepp, uppställning, bollplacering, balans och sikte. Det är grunder som jag som tränare lär ut. Men är det verkligen våra grunder? Den frågan har jag ställt mig några ggr sista tiden. Tittar du på tourspelarna runt om på tourerna så håller de olika, står olika till bollen, har bollen placerad på olika ställen mellan fötterna och siktar olika med fötter och axlar. Vad är då grunder? Eller rättare sagt vad har de bra spelarna gemensamt? Jag tror det är impact? Alltså ögonblicket de träffar bollen. Då har de ett gemensamt skaftlut, kontrollerar lägsta punkt på svingbågen och naturligtvis träffar de bollen innan marken! Tror på att träna impact position framöver. En annan sak, grepptryck. Många spelare även tränare pratar om att hålla löst i klubban och har alltid gjort. Det är en lika stor myt som att titta på bollen. Håll i klubban med andra ord. En tourspelare har enligt mätningar 6 ggr hårdare grepptryck vid bollträff än en medelgolfare.

Snart spelar vi St Andrews på logen.

Ha det!

söndag 18 november 2012

Hårda bud

Det finns få perioder på året som är tuffare än nu för aspirerande golfare. Så här års avgörs kvalskolorna till världens tourer. Beroende på tour ser det lite olika ut hur kvalen går till. Absolut tuffast är kvalet till herrarnas usa tour, US PGA Tour. Förkval följs av ytterligare tre kvalsteg. Är du helt ny måste du ta dig ienom alla steg, det är av förståeliga skäl inte så många som klarar av det. Har du spelat på någon av de PGA Tourer som finns runtom i världen, bl a Europa, Sydafrika, Japan mfl, har du möjlighet att hoppa över vissa steg beroende på hur du presterat.

Det finns i regel en utmanartour under själva huvudtouren. I Europa heter den Challenge Tour och i Usa Buy.com Tour. Till dessa, som i sin tur är en möjlighet att kvalificera sig till huvudtouren, kan man kvalificera sig på olika sätt. Ett sätt är att komma bra i sista kvalsteget till huvudtouren. Som ni förstår är det oerhört tufft att först ta sig in och ännu tuffare att hålla sig kvar.

En svensk som bloggen håller en extra tumme för är Rikard Karlberg. Han missade i natt med 2 slag att ta sig vidare till steg tre till US PGA Tour. Surt sa räven. Då får han bittert vänta ett år till. Som tur för Rikard har han kategori på Asian Tour efter att ha spelat bra där sista åren.

onsdag 14 november 2012

Noterar på Facebook att ett gäng passar på och lirar när Glada Hudik drabbas av värmebölja för årstiden. Härligt att se!

söndag 11 november 2012

Summering av min vecka

Idag är en unik dag, min första farsdag, den firades med fika på sängen av Annika och Elen förstås. Mysigt! Annars har veckan tillbringats på Bosön och PGA:s Högre Tränarutbildning. Denna vecka har nog varit en av de bästa so far på utbildningen. Niklas Eriksson från A6 pratade om två svingmodeller som diskuteras mycket i tränarkretsar nu, Mourad och Mc OGrady heter dom. Finns inte tid att förklara dessa här och nu men prata gärna med mig om det när vi ses nästa gång. Henrik Hempa Lundkvist pratade om bollflyktslagar, närspel, cirkelnsgeometri och mycket Ben Hogan. Ben Hogans sving är nog den som man diskuterar flitigast i tränarkretsar nu. Varför det kan man ju undra, hur kan de har svingat bättre för så längesedan? Mitt svar på det är inte kanske det rätta men jag tror att det hör ihop med att man på den tiden hade sämre utrustning än idag och på så sätt var tvungen att svinga bättre. Hogan slog 300 yards när han slog bollen som längst med drivern. Och då var det inte direkt titanium i klubhuvudet, och ingen ProV1 boll heller. ;-)

Hört att bygget på logen går bra, så snart kanske vi kan börja försöka efterlikna Ben Hogan inomhus!

Mvh

Filip

Ben Hogan 1950

fredag 9 november 2012

Hälsoresa

Delar av bloggen befinner sig några dagar på hälsoresa i fjällen. Den tunnafjällluften gör gott för själen. Men även om landskapet är vitt och kallt spelas det golf på andra ställen. Ser på golf.se att Stensson puttat i hål och inte bredvid inatt. Skoj, för jag tycker han är värd lite medgång efter de senaste årens slit. Jonas Blixt har chansen att komma med i tourfinaen och The Masters om han kommer topp 30 på rankingen, det vore nått.

Var på logen igår och kollade in bygget. Ser riktigt bra ut och det står inte på förrän vi har 120 banor till i Glada Hudik att leta boll på. Så fort det är klart kommer IK att köra igång verksamhet. Vintertouren närmar sig!

tisdag 6 november 2012

På Bosön

Delar av bloggen (Filip) är på Bosön denna vecka och nästa för att plugga golfteknik och skriva specialarbete. Många intressanta föreläsare samt idrottsprofiler på Bosön denna vecka. Jag och Robin Stålebring, tränare på Öjestrands Golfklubb skriver ett arbete om prisutveckling i golfsverige. Vi undersöker först och främst fyra olika områden under tre olika årtal, -95, -05 och -12. De områden vi riktat in oss på är Pris på 25 min golflektion, pris på greenfee, pris på nybörjarkurs och pris på en hink rangebollar. Redan nu har vi fått in nog med data för att kunna presentera detta i mitten på januari på Bosön. Intressanta resultat har kommit upp, speciellt på rangebollar.

Jag hade ett samtal med Per Arne Brostedt i dag. Per Arne spelar och har spelat på seniortouren i Europa och Asien, senast kvalade han till PGA Touren för seniorer. Vi diskuterade fysträning med honom. P-A är 54 år och har bytt en höftled för två år sedan. Han var ganska kontroversiell vad gäller sin träning. Han kör bara basövningar: Benböj, marklyft, bänkpress, axelpress. Allt gör han med skivstång, inga maskiner. En annan sak han gör är att han kör tungt. Max 5 repetitioner per set. Gärna ett lyft per set på maxstyrka. Detta för att öka svinghastighet och slå längre. Han tränar med Rickard Nilsson på Bosön, Rickard är träningsrådgivare åt SOK. Han har skräddarsytt program åt P-A. Detta är tvärt emot vad andra fystränare rekommenderar, men det ger resultat och P-A har inte blivit ett dugg stelare av detta. Intressant. Vi kanske ska ha en skivstång på logen vad det lider.

Imorgon är det teknikträning med Hempa, Henrik Lundkvist. Hempa är bördig från Gävle och bloggen var på kurs med honom senast i september. Mycket påläst vad gäller närspel och TrackMan.

På återhörande.

Filip

Drömmer sig bort

Golfsäsongen är precis slut här hemma. Men golfsugen är bloggen ändå. Innan nya simulatorhallen är klart får jag nöja mig med att drömma. Såg en bild från Thailand och Black Mountain på Facebook, verkade väldigt härligt. Varmt, gröna fairways och bra rull.


 Bilderna är stulna från Golftours.se


måndag 5 november 2012

Vi börjar veckan med en titt på en av de bästa svingarna i golfen just nu, Robert Rock.


Tittat bara på bollträffen. Bollen först och marken sen. Vilken kontakt!

torsdag 1 november 2012

Rörelsekedja

För att få en så bra sving som möjligt bör du ge dig själv bra förutsättningar. Många har säkert hört termen 'svinga utifrån och in'. Det är själva urtypen av en dålig rörelsekedja. En rörelsekedja betyder kortfattat i vilken ordning kroppens olika delar startar. De bästa spelarna i världen kan svinga olika  men de allra flesta har några saker gemensamt, nämligen deras rörelsekedja. En bra rörelsekedja börjar med att höften startar nedsvingen precis innan armarna når toppen på baksvingen, sen kommer axlarna och till sist händerna/armarna. 

1. Höften
2. Axlarna
3. Händerna

För att koppla tillbaka till utifrån och in så är den rörelsekedjan ungefär så här, det förekommer givetvis annorlunda varianter.

1. Axlar
2. Händer
3. Höft

Men det slående är just att axlar eller händer börjar svingen och det gör så att svingen ser ut på ett visst sätt.

Det går utmärkt att spela på det här sättet. Men man ska vara medveten om att det innebär begränsningar.

Med kunskap blir det roligare att spela golf.